Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Rituxmab-behandling mot systemisk vaskulitt

Immundempende behandling ved autoimmun sykdom

Rituksimab (Mabthera, Rixaton) er biologisk medisin som blir brukt mot autoimmune sykdommer som leddgikt, vaskulitter, revmatiske bindevevssykdommer og multippel sklerose (MS). Rituksimab binder seg til en type hvite blodlegemer (B-lymfocytter), og gjør at disse cellene fjernes fra blodbanen. Dette fører til at den skadelige betennelsesaktiviteten dempes eller opphører. Vanligvis kommer effekten av behandlingen i løpet av 6-12 uker.

Behandlingen blir vurdert for pasienter med aktiv sykdom som ikke har fått tilstrekkelig effekt av, eller ikke tåler annen type behandling, eller som første behandling ved betennelsestilstander som kan gi varig, alvorlig organskade.

Henvisning og vurdering

Det er revmatolog som følger deg opp, og som vil vurdere om du skal behandles med rituksimab.

Før

Når det er bestemt at du skal ha denne behandlingen, må du ta blodprøver. Du får vite hvilke blodprøver du skal ta, og når du skal ta dem.

Før behandlingen blir du spurt om det er endringer i helsetilstanden din, om du har eller nylig har hatt noen form for infeksjon og om du nylig har gjennomført eller har planlagt kirurgiske inngrep eller tannbehandling.  

Dersom du har tegn til infeksjon eller feber på behandlingsdagen, må behandlingen utsettes til du er frisk.

Du vil få paracetamol og allergitablett cirka 30 – 60 minutt før behandlingen. Før vi starter selve infusjonen får du også en liten dose kortison intravenøst. Du får disse medisinene for å redusere risiko for at du skal reagerere på rituksimab.

Under

Rituksimab gis via et tynt plastrør (venekanyle) rett i en blodåre.

Det tar opp mot 3 timer å få rituksimabinfusjonen, det tar lengst tid første gang du får behandlingen.

Under behandlingen og de første timene etterpå er det vanlig med lett ubehag, som kløe/sårhet i halsen, feber og hodepine. Sjeldnere bivirkninger er blodtrykksendringer, hjertebank, kvalme, pustebesvær og skjelvinger. Vi kontrollerer blodtrykk og puls før oppstart og underveis i behandlingen, og en sykepleier vil alltid være tilgjengelig for å se til deg.

Kortisonbehandlingen kan gi forhøyet blodsukker, du bør få målt blodsukkeret dersom du blir uvanlig tørst eller tisser uvanlig mye. Dersom du diabetes kan du ha behov for (mer) insulin de første dagene etter behandlingen.

Etter

Noen ganger må du være til observasjon i 30 – 60 minutt etter at behandlingen er avsluttet. En sykepleier vil hele tiden være i nærheten.

Behandlingen gjentas som regel hvert halvår i en periode, før man går over til sjeldnere behandling eller behandlingen avsluttes.

Vær oppmerksom

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er tendens til luftveisinfeksjoner som bihulebetennelse, bronkitt og eventuelt lungebetennelse.

Ta tidlig kontakt med fastlegen din dersom du har symptomer på infeksjon. .

Ved mistanke om bivirkninger som feber, tegn på blødninger i huden (blåflekker) eller neseblødning, skal du ta kontakt med lege.

Generelle regler ved medisinbruk

Opplys alltid helsepersonell om at du får behandling med rituksimab.

Operasjoner og tannbehandling

Dersom du skal ha en operasjon eller tannbehandling må du informere kirurgen eller tannlegen om at du får behandling med rituksimab.

Vaksinering

Vi anbefaler at de som bruker rituksimab tar vaksiner mot influensa og koronavirus på høsten og lungebetennelsesvaksine (Pneumovax) hvert 6. år. Vaksinene kan settes hos fastlege eller vaksinasjonskontor. Du kan ikke ta levende vaksiner når du bruker rituksimab. 

Svangerskap

Rituksimab kan brukes fram til du blir gravid, men bør ikke brukes i svangerskap. Det er ikke vist noen skade på fosteret ved behandling med rituksimab rett før eller under svangerskap, men barnet kan bli født med litt lave B-celler. Vi anbefaler å vente to uker etter fødsel med ny oppstart med behandling etter fødsel. Det er ingen holdepunkter for at det er farlig å amme etter rituksimab-behandling. Det er heller ingen holdepunkter for at menn skal ta noen forholdsregler i forbindelse med befruktning.

Mer informasjon

Du kan ta kontakt med fastlegen, apoteket og poliklinikken som gir deg behandlingen. Du finner også informasjon på Felleskatalogen.no og rituximab (legeforeningen.no).

Kontakt

Revmatismesykehuset Poliklinikk

Kontakt Poliklinikk

Revmatismesykehuset

Revmatismesykehuset

Margrethe Grundtvigs veg 6, 2609 Lillehammer

Transport

Nærmeste busstopp er ved Lillehammer sykehus

Kjører du egen bil til sykehuset, kan denne parkeres på parkeringsplassen merket B, eventuelt foran hovedinngangen. Henvend deg i resepsjonen for å få registrert ditt bilnummer elektronisk for gratis parkering. Alternativ parkeringsplass kan være Maihaugen (Apcoa Flow).

Pasienter som deltar på temadager/grupper skal parkere på Maihaugen.